top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıTuba Arabali Turgutlu

Çocuğum influenza mı oldu?


Kızım 8 yaşında ilkokul 3. Sınıfa gidiyor. Bana dedi ki “Anne bir gün de ben gitmesem okula… Arkadaşlarım hasta olup, okula gelmiyorlar, ben hep gidiyorum.” Ve tahmin edin ne oldu? Ertesi gün ateşlenip, halsiz gözlerde kızarıklıkla eve geldi. Ve ben o gün nöbetçiydim. Allah'tan büyüklerimiz evde, bir yandan onların sağlığıyla ilgili endişelensek de iyi ki varlar. Anneannesi çorba yapmış, iştahsızmış pek birşey yiyememiş. Hemen oseltamivir, hatmi çiçeği, karamürver, kekik içeren takviye, kekik yağı buğusu, ibuprofen ağrı kesici, schüssler tuzu takviyesi, propolis, d vitamini dozunu arttırdık, painless glu night yapıştırdık. 2 gün de evde istirahatle ateş kısa sürdü atlattı. Kardeşi (2yaş) 5 gün sonra ateşlendi. Biri atlattı derken diğerine bulaştı. Bu sefer bizm ufaklık yemek yemedği gibi şuruplarını da içmiyor. Yataktan da çıkmıyor. Beni de hep yanında istiyordu. ilk gün ben de rapor almak zorunda kaldım. Corona testini yaptık negatif. İnfluenza düşünüyorum. Ateş çok dirençli ve yüksek bir yandan da endişelenmeye başladım. Şurupları da içiremiyorum. 2 gün böyle geçti. sonra Oseltamivir zorla da olsa içirdim. Zaten ateş devam ediyordu. İbuprofen de içirdim, schüssler tuzları aroma terapi... 3. gün yürümede zorluk başladı, gecesinde kabuslar gördü ateşle beraber ve orta kulak iltihabı burun akıntısıyla kendini gösterdi. Otit, miyozit, ensefalit, pnömoni ... komplikasyonlar aklıma geldikçe endişeleniyorum. 4. gün ateşi hafifledi. Biraz kalkıp oyun oynamaya başladı. Ben biraz rahatladım. Uygun antibiyotik tedavisini başladım. 7. gün artık normale döndü. Tabi tüm bunları kuzey yarım küredeki tüm dünya insanları olarak yaşayabiliyoruz, çünkü malesef tam da mevsimi. Salgınlar yapan influenza virüsü hakkındaki bilgileri insanlar merak ediyorlar. Geçtiğimiz senelerde domuz gribi olarak da anılmıştı. Hayvanlardan bize geçerek ağır hastalık yapabilen virüslerden biri. Ana kaynağı kuşlar, kanatlılardır. RNA virüsüdür. Virüs kendi yapısını mutasyonlarda değiştirebilir. Genelde bahar ve kış aylarında hastalıklara neden olur. Salgınlar Aralık- Ocak-Şubat-Mart aylarında vaka sayıları artmasıyla yaşanır. Hava yoluyla bulaştığı (5-10 gün) için çok bulaşıcıdır. Özellikle küçük çocuklar daha çok risk altındadır. Hastalığın belirtileri neler?

En yaygın belirtisi 38C dereceyi geçen ani başlangıçlı ateş. Bununla birlikte

  • Boğaz ağrısı

  • Baş ağrısı

  • Yaygın vücut ağrısı

  • Burun akıntısı

  • Öksürük

  • Solunum güçlüğü

  • Kusma, İshal varsa bu hastalıktan şüphelenebiliriz.

Bazı kan testleri bize yardımcı olabilir, fakat tanıda burundan alınan sürüntünün (PCR) test edilmesi daha güvenilirdir. Biz genelde klinik bulgularla ve mevsimsel oluşuyla destekleyici testleri de kullanarak, tanıyı koyarız. İlk 24-48 saatte oseltamivir gibi antiviral tedavinin başlanmasıyla hastalığın semptomlarında daha hafifleme olabilir. Hastalık süresini bir gün kadar kısalttığı gösterilmiştir.

Hastada ilk 5-7 gün ateş sonrasında veya beraber burun tıkanıklığı, öksürük olur. Öksürük 1-2 hafta sürebilir. İnfluenza bağışıklık sistemini baskıladığı için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar tabloya eklenebilir. Orta kulak iltihabı, zatüre, bronşit tabloya eklenebilir.

Neyseki günümüzde tedavi imkanları ve korunma imkanları olan bir hastalık. Aşı güney yarım küredeki virulan tiplerden hazırlanıyor. Tetra olan, H1N1, H3N2, B colorado, B Phuket tiplerini içeren NaCl, KCl, Disodyumfosfat dihidrat, Potasyum dihidrojen fosfat içeren aşı yaptırılabilmektedir. Aşı civa içermez. Oseltamivir içeren preperatlar ülkemizde kullanılabiliyor.



Herhangi bir hastalık durumunda doktorunuza başvurunuz.


43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page